Winorośl

Warto posadzić w swoim ogrodzie winorośl, chociażby ze względu na smaczne i zdrowe owoce. Winogrona zawierają witaminy tj. A,B i C oraz składniki mineralne: fosfor, potas, wapń, magnez, cynk, miedź i żelazo. Wpływają także na pozbycie się kwasów nagromadzonych w organizmie. Obecne w owocach flawonoidy wykazują właściwości antynowotworowe. Jedząc owoce ograniczamy w pewnym stopniu wystąpienia m. in. nadciśnienia tętniczego czy też nowotworów.

Winogrona mają wielorakie zastosowanie. Głównie wykorzystuje się je do produkcji win, kwasu i octu winnego, a także przeznacza się na rodzynki, soki, dżemy czy galaretki.

Winorośl jest pnączem, który osiąga zazwyczaj do 10 m długości. Za pomocą wąsów czepnych pędy winorośli czepiają się podpór. U roślin tych wyróżniamy długopędy i krótkopędy. Krótkopędy rozwijają się w kątach liści, a jesienią zamierają aż po znajdujący się u ich nasady pąk kątowy. W następnym sezonie z tego pąka wyrasta długopęd.

Liście swoim kształtem przypominają dłoń. Blaszka wierzchnia jest ciemnozielona z delikatnym meszkiem, który z biegiem czasu zanika. Jesienią liście barwią się na różne kolory dodając uroku całej roślinie.

Na przełomie czerwca i lipca pojawiają się drobne kwiatki. Zebrane są w długie wiechy, które na jesień przemieniają się w owoce, winogrona. W zależności od odmiany mają kolor od jasnozielonego poprzez różowy i czerwony do prawie czarnego. W środku owocu znajduje się od 2 do 4 nasion. Występują również odmiany bezpestkowe.

Pnącza te należą do roślin ciepłolubnych, a zatem najlepsze stanowisko będzie dobrze nasłonecznione i łatwo nagrzewające się, zaciszne i osłonięte od wiatru. Potrafią łatwo przystosować się do środowiska, w którym rosną, dlatego nie mają dużych wymagań glebowych. Wystarczy przeciętna, szybko nagrzewająca się ziemia ogrodowa, najlepiej przepuszczalna i piaszczysta.

Mają niewielkie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Granulowane nawozy mineralne stosujemy w 2-3 dawkach, jednak najpóźniej do końca lipca. Pod koniec lata można zastosować nawóz jesienny, który przygotuje roślinę do zimowania. Dobrym rozwiązaniem jest także rozłożenie jesienią wokół rośliny cienkiej warstwy kompostu dostarczając dzięki temu do gleby związków organicznych.

Winorośle nie wymagają regularnego podlewania. Podlewamy tylko w trakcie trwania długotrwałych upałów oraz na piaszczystych glebach.

Ważnym zabiegiem w uprawie winorośli jest cięcie. Najlepiej wykonywać je co roku, ponieważ najbardziej obfite plony uzyskujemy z tegorocznych pędów, które wyrosły z ubiegłorocznego przyrostu. Cięcia dokonujemy kilka razy do roku. Pierwsze wykonujemy w okresie zimowego spoczynku, czyli od końca lutego do pierwszej połowy marca. Zabieg wykonujemy w dzień bezdeszczowy i z dodatnią temperaturą. Nie można przeprowadzać cięcia zbyt wcześnie, aby nie przemarzły pędy oraz nie wniknęły choroby grzybowe. Opóźnione cięcie też źle wpływa na roślinę, ponieważ doprowadza do tzw. „płaczu łozy”, co wpływa na długie gojenie się ran, osłabienie rośliny oraz wystąpienia infekcji. Odpowiednie cięcie polega na zostawieniu dwóch lub trzech silnych i zdrowych zdrewniałych pędów jednorocznych (tzw. łoza). Pozostałe pędy usuwamy. Pozostawione łozy skracamy w zależności od odmiany zostawiając na nich od 6 do 12 pąków. Łozę przycinamy pod lekkim skosem naprzeciw oczka aby zapobiec zalewaniu sokiem pąki rośliny. W okresie kwitnienia oraz wybarwiania się owoców usuwamy pędy nieowocujące i obrywamy najstarsze liście. Dzięki temu wzmocnimy roślinę poprzez dostarczeniu większości składników pokarmowych do kwiatów i zawiązujących się owoców a nie do wegetatywnych pędów. Umożliwimy również lepszy dostęp promieni słonecznych do owoców, dzięki czemu będą większe i smaczniejsze. Przerzedzenie rośliny dobrze wpłynie nie tylko na jakość owoców, ale także na zdrowotność krzewu, ponieważ zbyt duże zagęszczenie pędów i liści stwarza korzystne warunki dla rozwoju chorób grzybowych.

Nie wszystkie odmiany są mrozoodporne, dlatego warto w listopadzie usypać przy podstawie kopczyk ziemi ok. 30-centymetrowy. Pędy, które będą owocowały w następnym sezonie można przygiąć do ziemi i obsypać ziemią lub owinąć agrowłókniną albo matą słomianą.

Sadzonki należy kupować uprawiane w pojemniku, ponieważ mamy pewność, że system korzeniowy jest prawidłowo rozwinięty. Najlepiej, gdy dolna część sadzonki jest zdrewniała, ponieważ lepiej przezimuje. Winorośle z pojemnika sadzimy w okresie od połowy maja do października, zaś te z gołym korzeniem w październiku lub wczesną wiosną. Wysadzamy we wcześniej wykopany dół wypełniony ziemią ogrodową wymieszaną z rozłożonym kompostem.

Zapraszamy do naszej szkółki. Posiadamy takie odmiany jak: ‘Aurora’, ‘Concord’, ‘Swenson red’, ‘Ontario’, ‘Rondo’.

Aktualności Czytaj wszystkie aktualności

Bony Upominkowe

Zastanawiasz się nad prezentem dla bliskiej osoby – krewnego lub przyjaciela, który jest miłośnikiem ogrodu. Jeśli tak, możemy Ci pomóc. Oferujemy bony podarunkowe w wybranej …

Chelsea Flower Show

Zwycięski ogród z RHS Chelsea Flower Show 2021 | The Yeo Valley Organic Garden Nagroda: Gold Medal (Złoty medal), People’s Choice – Best Show GardenKategoria: …