Potocznie nazywane bzami należą do jednych z piękniejszych wiosennych krzewów ogrodowych. Warto posiadać je w ogrodzie, ponieważ zachwycają bardzo przyjemnym i intensywnym zapachem oraz obfitością kwitnienia.
Rosną w formie drzewa lub krzewu ale coraz częściej występują w postaci drzewek szczepionych na pniu. W zależności od gatunku osiągają wysokość od 1,5-5 m. Potrafią rozrosnąć się do 4 m szerokości ze względu na silne odrosty korzeniowe.
Mają małe wymagania glebowe, jednak najlepiej czują się na żyznej glebie. Rosną dobrze zarówno w słońcu jak i półcieniu, chociaż nie są tak bardzo obsypane kwiatami jak na stanowisku słonecznym. Odporne są na niskie temperatury. Potrafią przetrwać nawet 100 lat.
Kwiaty lilaków pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Występują w wielorakich barwach, od fioletowych ciemnych poprzez różowe po białe, kremowe i żółte.
Dobrze znoszą cięcie. Przeprowadzamy je w maju, zaraz po przekwitnięciu. Pędy, na których były kwiaty, usuwamy do ½ długości albo same kwiatostany. Nie powinniśmy tego zabiegu odkładać na koniec lata, ponieważ istnieje ryzyko, że usuniemy pędy z zawiązkami kwiatów przyszłorocznych. Koniecznym zabiegiem jest usuwanie odrostów korzeniowych, które pochodzą z podkładki, ponieważ pozostawione z czasem zagłuszą odmianę szlachetną i kwiaty już nie będą tak okazałe.
Warto sadzić je przy wejściach, bramach, wokół ogrodzenia, czy też pośrodku ogrodu. Wykorzystać je można także do tworzenia wysokich nieformowanych szpalerów lub żywopłotów.
Lilaki nawozimy tylko na słabszych glebach.
Nie wymagają regularnego podlewania. Starsze odmiany poradzą sobie nawet z krótkotrwałą suszą.
Istnieje wiele gatunków lilaków. Najbardziej popularne to lilaki pospolite, inaczej zwane bzy tureckie. Rzadziej spotykane to lilaki Meyera, lilaki perskie, lilaki kosmate, lilaki drobnolistne. Różnią się od siebie siłą wzrostu, porą i obfitością kwitnienia, pokrojem oraz kształtem liści i kwiatów.
CIEKAWOSTKI
Aby przedłużyć żywotność lilaków w wazonie trzeba zmiażdżyć końce łodyg i na chwilę zanurzyć je we wrzątku.
Kwiaty i liście wykazują właściwości lecznicze. Wykonane z nich herbaty i napary działają moczopędnie. Wyciąg alkoholowy z lilaka można stosować jako wcierkę w bólach stawów i bólach reumatycznych. Wykorzystywany też jest w kosmetyce, gdyż zapach kwiatów działa kojąco, odprężająco i odstresowująco na organizm. Stosowany jest także do produkcji toników do twarzy, ponieważ ma działanie oczyszczające i ściągające.
W warunkach domowych można uzyskać na własny użytek olejek lilakowy. Potrzebujemy do tego 2-3 litry świeżych kwiatów, które podgrzewamy na małym ogniu na bezwonnym oleju z pestek winogron przez 5-6 godzin. Odcedzony olejek należy przechowywać w zamkniętym naczyniu. Wykorzystać można go np. do kąpieli, masażu.
Wśród wielu gatunków warte uwagi są takie odmiany jak: ‘Ametyst’, ‘Florent’ i ‘Primrose’. Szczegółowa charakterystyka tych odmian znajduje się na stronie naszego sklepu internetowego www.sklep.szkolkabielawni.pl. Serdecznie zapraszamy.